Nieuws van EarlyBird
In gesprek met… Miek Teunissen en Margreet Rijlaarsdam
auteur en illustrator van de prentenboeken Benny climbs a tree, Benny’s Picnic en Benny gets dressed
In 2020 is het prentenboek Benny climbs a tree uitgebracht. Na het succes van dit boek kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Met Benny gets dressed en Benny’s Picnic verschijnen het tweede en derde deel in de serie. Auteur en illustrator van de drie prentenboeken zijn Miek Teunissen en Margreet Rijlaarsdam. Wie zijn zij? Hoe kom je van idee tot prentenboek? En waarom mogen de boeken in geen enkele boekenkast ontbreken?
Ook voor volwassenen zijn de prentenboeken heel leuk. Er zit veel subtiele humor in. Ik hoop ook echt dat ouders, pedagogisch medewerkers en onderbouwleerkrachten hierdoor nog meer zin krijgen om voor te lezen!
Wie zijn Miek en Margreet?
Miek en Margreet werken al heel wat jaren samen. Naast collega’s zijn ze ook vriendinnen. Miek heeft een eigen bedrijf in de creatieve sector. Ze heeft iets met talen. Door haar tweetalige opvoeding is ze vloeiend in het Nederlands en Engels, maar daarnaast spreekt ze ook een aardig woordje Portugees, Spaans, Roemeens, Duits en Frans. Margreet heeft een onderneming als illustrator. Ze tekent zowel voor kinderen als volwassenen. Ze heeft een eigen kaartenserie en maakt inmiddels al 1,5 jaar lang dagelijks een ‘portretje van de dag’.
Hoe kom je van idee tot prentenboek?
“Het begint met een heel strak kader”, zegt Miek. “We weten dat we ons aan de Engelse basiswoordenschat voor peuters en kleuters moeten houden. Daarbij sluiten we aan bij het programma Benny’s Playground. We weten dus wat de kindjes moeten leren. In Benny gets dressed staan bijvoorbeeld de woorden voor de lichaamsdelen en de kledingstukken centraal. Aan de hand daarvan verzinnen we dan het verhaal.”
“Tekst en beeld versterken elkaar”, vult Margreet aan. “Als wij samen zitten en Miek vraagt ‘Wat vind je van deze tekst?’ dan zie ik daar beelden bij. Ik weet dan of dat wel of niet werkt. Belangrijk is dat er bij het omslaan van de bladzijde elke keer weer iets verrassend is. Ik noem het de magie van de bladen omslaan, het wauw-effect! Ik beschrijf hoe ik het voor me zie en Miek past daar weer de tekst op aan. Zo denken we samen op. Hoe zorgen we ervoor dat elke bladzijde ‘spannend’ is zodat de liefde voor lezen wordt aangewakkerd?”
“In het programma Benny’s Playground staat de handpop Benny centraal. Hij was de basis van waaruit ik ben gaan tekenen. Zijn kleding hebben we echter aangepast omdat het groene T-shirt en de blauwe broek ook de kleuren zijn van het gras en de lucht in de prentenboeken. We hebben ook heel lang gewikt en gewogen over hoe oud Benny eruit zou moeten zien. We wisten dat hij kind onder de kinderen moest zijn, maar we konden hem ook niet te jong tekenen. Ik heb zowel zijn jongere broer als oudere broer getekend totdat we de goede Benny hadden met voldoende ‘babyvet’.”
En zijn dierenvriendjes?
“Toen we begonnen hebben we eerst goed met elkaar doorgesproken hoe we de dierenvriendjes voor ons zien. Bij Bird dachten we eerst aan een stoere paradijsvogel. Later transformeerde hij in een meeuw die niet helemaal snugger is. Fish hebben we in een kom getekend, waardoor hij altijd door een van de andere vriendjes wordt meegesjouwd. Ze helpen elkaar, ze spelen met elkaar en Turtle zorgt ervoor dat het altijd weer goed komt. Vriendschap is een thema in alle drie de prentenboeken.”
Waarom zijn de prentenboeken geschikt voor het speels leren van Engelse woordjes?
“Zowel met het schrijven van het verhaal als de tekeningen hebben we er rekening mee gehouden dat het om het leren van een vreemde taal gaat”, zegt Miek. “Elk boekje heeft een duidelijke structuur en opbouw en de tekst wordt veel herhaald. De tekst die voorgelezen wordt moet je op de tekening kunnen zien. In normale Engelstalige boekjes is dat heel vaak niet het geval. Er is geen duidelijke tekening van wat je zegt. De Benny-prentenboeken zijn zo geschreven dat de kinderen worden uitgedaagd om te benoemen wat ze zien.”
Waarom mogen de boeken in geen enkele boekenkast ontbreken?
Miek en Margreet schieten beiden in de lach. “Ik ben verbaasd over hoe de kinderen op de boeken reageren”, zegt Margreet. “In mijn omgeving hoor ik dat Benny steeds uit de boekenkast wordt gehaald. De prentenboeken zijn geschreven om Engelse woordjes te leren, maar de kinderen vinden de verhaaltjes absoluut niet schools. Ze vinden de tekeningen mooi en de dierenvriendjes heel grappig.”
“Ook voor volwassenen zijn de prentenboeken heel leuk”, zegt Miek. “Er zit veel subtiele humor in. Ik hoop ook echt dat ouders, pedagogisch medewerkers en onderbouwleerkrachten hierdoor nog meer zin krijgen om voor te lezen!”
Meer info en bestellen
Nieuwsgierig naar de prentenboeken? Bestel ze bij Practicum Educatief.